SİGORTAMEDYA ÖZEL
2024 yılı HDI Sigorta Geleneksel Acenteler Toplantısı KKTC’de Elexus Hotel Luxury Resort de gerçekleştiriliyor. 600’e yakın acentenin davetli olduğu toplantıda açılış konuşmasını HDI Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Christian Sebastian Mueller yaptı. HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan ise acentelerine şirketteki son gelişmeleri anlattı. İşcan, gelecek süreç ile ilgili beklentilerini ve önerilerini acenteleriyle paylaştı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan HDI Sigorta Yönetim Kurulu üyesi Christian Mueller, Talanx Grubu’nun bir parçası olan HDI Sigorta Uluslararası Birimi’nin hedefleri ve Türkiye’deki stratejileri üzerine açıklamalarda bulundu. Mueller, Talanx Grubu’nun köklerinin 1903 yılına kadar uzandığını ve Alman sanayicilerinin sigorta sistemini kurarak başladıkları bu yolculukta grubun, organik büyüme ve satın almalarla bugünkü haline geldiğini belirtti. Talanx Grubu’nun şu anda Avrupa’nın altıncı büyük sigorta grubu olduğunu vurgulayan Mueller, 2023 yılı sonunda grubun genel cirosunun 43 milyar euroyu aştığını, net karının ise 1,5 milyar euroya ulaştığını ifade etti.
HDI International grubunun 2023 yılında Latin Amerika’daki Liberty Seguros’u satın alarak Latin Amerika’nın en büyük ikinci bireysel sigorta firması haline geldiğini belirten Mueller, bu başarı sayesinde 2024’ün ilk 6 ayında toplam cironun %13, net karın ise %32 oranında arttığını açıkladı. Ayrıca, Talanx Grubu’nun 2024 yılı ilk 6 ayında 23 milyar eurodan fazla sigorta geliri elde ettiğini ve net kârın 1 milyar euroyu geçtiğini belirtti.
Mueller, HDI Sigorta Uluslararası Birimi’nin 2024’te toplam prim üretimini %49 artırarak 4,6 milyar euroya ulaştığını belirtti. Bu büyümede Latin Amerika’da Liberty Seguro’nun satın alınmasının önemli bir rol oynadığını vurgulayan Mueller, net karlılığın ise geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla %60 oranında arttığını söyledi.
Christian Mueller, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfus yapısı ile büyük bir potansiyel taşıdığını ifade ederek, ülkenin ekonomik büyümesinin uzun vadede sigorta ürünlerine olan talebi artıracağını öngördü. Türkiye’deki bazı makroekonomik zorluklara rağmen ülkenin gelecekte ekonomik olarak daha istikrarlı bir döneme gireceğine inandığını belirtti.
Türkiye’deki sigorta sektöründe özellikle trafik sigortalarında yaşanan fiyat sınırlamaları ve reasürans maliyetlerindeki artışın, sektör oyuncularını zorladığını belirten Mueller, bu alanda karlılığı korumanın büyük bir zorluk olduğunu söyledi. Ancak HDI Sigorta olarak Türkiye’de büyümeye devam edeceklerini ve hedeflerinin ilk 5 sigorta şirketi arasında kalmak olduğunu ifade etti.
Mueller, HDI Sigorta’nın Türkiye’deki en büyük gücünün acenteleri olduğunu belirterek, prim üretiminin %80’den fazlasının acenteler aracılığıyla gerçekleştiğini vurguladı. Bu iş birliğinin devam edeceğini belirten Mueller, teknik karlılığın her zaman öncelikli hedefleri olduğunu ve bu stratejiyi ödün vermeden sürdüreceklerini ifade etti.
HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan, toplantıda tüm başarının çalışanlar ve acenteler sayesinde olduğunu vurguladı. “Geçen yıl bu salonda olmayan 139 arkadaşımız bu yıl bizimle. Hep birlikte çalışıyoruz ve özellikle bölgelerimiz büyük emek veriyor. Geçen yılki toplantılarda ve bire bir temaslarda bol bol dinledik. Kasım ayında tüm çalışanlarımızla bir araya gelip değerlerimizi ve vizyonumuzu oluşturduk. 800 çalışanımızla beş gün boyunca bu süreci gerçekleştirdik. Ancak, acentelerimiz bizim için vazgeçilmez; üretimimizin yüzde elliden fazlasını sizler sağlıyorsunuz” dedi.
İşcan, 2024’e başlarken tüm acentelerle bir araya gelmek için bölge toplantıları düzenlediklerini belirtti: “Önce deprem bölgemizdeki dört ili ziyaret ettik, ardından bölge toplantılarımızı gerçekleştirdik. Kırk gün içinde on beş ilde on altı toplantı yaptık. Çok koştuk ama bu süreçte dinledik, öğrendik ve harekete geçtik. Şimdi bu öğrenimleri hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
İşcan, “Pandemi sonrası enflasyon hayatımızda çok farklılaştı. 2021 sonunda yüksek enflasyona geri döndük. Ekim-Kasım 2022’de zirveye ulaştık ve ardından düşüş yaşandı. 2023 seçimlerinden sonra ortodoks ekonomi politikaları geri döndü ve enflasyon tekrar yükseldi. Ancak, fiyat artışlarında yavaş yavaş bir azalma eğilimi görülüyor. Bu yüksek enflasyon sürdürülebilir değil; otomotiv, yedek parça ve işçilik gibi sektörlerde etkileri büyük. Merkez Bankası, hedeflediği faiz oranlarını yükseltti ve iki yıl içinde on beşli, on ikili rakamlara ulaşmayı planlıyor. Umuyoruz ki bu hedefe hızlıca ulaşırız. Ayrıca, birçok malı ithal ettiğimiz için kur önemli bir konu. Merkez Bankası, yıl sonunda küçük bir faiz indirimiyle enflasyonu azaltmayı ve reel faizi kontrol altında tutmayı umuyor” dedi.
İşcan, “Zorlu bir denizde ilerliyoruz. 17.000 acente ve aracımızla birlikte yaklaşık on milyar dolarlık prim üretiyoruz, bu 2023’e kadar böyle devam etti. Ancak, Maraş depremi sonrası reasürans faaliyetlerindeki artış ve sigorta bedellerindeki yükselme sigorta primlerini ciddi şekilde artırdı ve on beş milyar doları geçti. Temmuz 2024’te 12 milyar dolarlık bir üretim gerçekleştirdik ve bu, geçen yılın ilk yedi ayına göre yüzde 42 büyüme anlamına geliyor. Döviz kuru son on iki ayda enflasyonun altında kaldı, ancak döviz bazında artış var; Türk lirası bazında ise artış yüzde 79. Daha yapacak çok işimiz var ve hepimizin daha fazla çalışması gerekiyor” diye konuştu.
İşcan, pandemiyle birlikte oto sigortalarında düşen frekans nedeniyle primlerin azaldığını, ardından ise hızlı bir yükseliş yaşandığını belirtti. Yangın sigortasında, deprem sonrası artan reasürans faaliyetleri ve halkın duyarlılığının artmasıyla geçen yıl primlerde yüzde 140’a varan bir artış görüldü. Kasko sigortasında ise, geçen yıl yüzde 90 olan artış oranı, bu yıl ikinci yarıda rekabetin artmasıyla ve fiyatların daha rekabetçi hale gelmesiyle birlikte yüzde 39’a düştü. İşcan, kaskonun portföylerde önemli bir ağırlığa sahip olduğunu vurguladı.
İşcan, “Yıl sonunda kasko sigortalarında maksimum 40-50 oranında bir artış bekliyoruz. Piyasa hala yukarı yönlü hareket etmedi ve kasko fiyatları biraz ucuz kalmış durumda. Fiyatların pazarda yukarıya doğru hareket etmesi gerekiyor. Geçmiş dönemin etkileri bitti ve önümüzdeki on iki ayda maliyetleri karşılamakta zorluk çekebiliriz” dedi.
İşcan, karlılık konusunda ise, “Geçen yıl hayat dışı branşlarda yüzde 113’lük bir teknik birleşik rasyo ile kapattık, bu yıl ise yüzde 111 ile gidiyoruz. Trafik dışındaki branşlarda artan fiyatlar ve etkisizlik frekanslarının yavaşlamasıyla pozitif sonuçlar elde ettik. Ancak, trafikteki açığı kapatmada zorluk yaşıyoruz ve diğer branşlardan elde edilen gelirle bu açığı kapatıyoruz. Genel olarak 2023 sonunda sektörümüz için pozitif bir görünüm var. Enflasyon muhasebesi uygulamadık, bu nedenle yıl başında ve yıl sonunda tahsil edilen parayı topladık. Bu durum, kârlarımızın biraz yüksek görünmesine neden oldu” şeklinde konuştu.
İşcan, “Deprem sonrası DASK, hasarları hızla ödemek için büyük çaba gösterdi. Gelecek dönemde sadece deprem değil, diğer katastrofik riskler için de Zorunlu Afet Sigortası kapsamında bir gelişim olacak. 2025 başında yürürlüğe girmesi beklenen bu düzenleme, iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan sert hava olaylarını da kapsayacak. Sigortanın penetrasyonunu artırarak halkın koruma seviyesini yükseltecek ve deprem, sel, su baskını, yer kayması, dolu, fırtına, çığ ve orman yangını gibi felaketleri kapsayacak. Bu değişimi fırsat olarak görmeli ve birlikte değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.
İşcan, “Spor ve sporcu desteklemeye devam ediyoruz. Önceki yıllarda birçok kulüple sponsorluk yapıyorduk, ancak bu yönetimi zorlaştırıyordu. Şimdi, maliyet ve fayda anlamında optimizasyon yaptık ve gücümüzü daha etkili olabileceğimiz alanlara yönlendirdik. Türkiye Birinci Ligi’nde üç kulübe sponsoruz: Göztepe, Başakşehir Spor ve Antalya Spor. Bu kulüplerin formalarında, stadyumda ve maç yayınlarında logomuz yer alıyor” şeklinde konuştu.
İşcan, “Birinci önceliğimiz teknolojiyi etkili kullanmak. Etkin çözümler geliştirmek için çalışıyoruz. İkinci önceliğimiz ise acentelerimizi ve müşterilerimizi önemsemek. Ulaşılabilirlik vaat ediyoruz; bu, poliçe sattıktan sonra herhangi bir sorunla hızlıca ilgilenme anlamına geliyor. Sektörümüzde ekonomik çalkantılarla birlikte bir dönüşüm yaşanıyor. Şirketler kendi stratejilerini belirliyor. Yüzde seksenden fazla üretimimizi acentelerimizle yapıyoruz ve sizinle birlikte büyümek istiyoruz” dedi.
İşcan, şirketin 2022 yılını tüm finansal gelirler dahil üç yüz milyon lira zarar ile kapattığını belirtti. “İşin sürdürülebilirliği için kâr önemlidir; kâr, sermayeyi güçlendirmek için gereklidir. Haziran itibariyle sermaye yeterlik oranımız yüzde 119. Sermayemiz kuvvetli olmazsa, vaat ettiğimiz şeyleri yerine getiremeyiz ve işimizi sürdürülebilir hale getiremeyiz. Doğru bir yoldayız ve ilerliyoruz; geçmişten bugüne daha iyi bir noktadayız ve daha da iyiye gideceğiz. Sektördeki yerimizi sağlamlaştırmak istiyoruz. Sermayelerimiz bu konuda istekli. En önemlisi, sevilen bir marka olmak” dedi.
HDI Sigorta’nın Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halil Bay, 2024 Acenteler Toplantısı’nda bu yılki toplantının öncekilerden farklı bir yaklaşım sergileyeceğini ve bugüne kadar yapılan çalışmaların somut projelerle pekiştirileceğini belirtti.
Bay, geçen yıl bu salonda yaptıkları sunumları hatırlatarak 2023 yılında hayal ettikleri projeleri ve yönetişim sistemlerini bu yıl daha somut bir şekilde tanıtacaklarını ifade etti. HDI Sigorta’nın sektördeki güçlü varlığına ve büyüyen müşteri portföyüne vurgu yapan Bay, şirketin Türkiye genelinde 4000 acente ve 1milyon sigortalı ile geniş bir ağa hizmet verdiğini ve ayrıca 15 bölge müdürlüğü ve 250 kişilik bir satış ekibiyle de müşterilere destek sunduğunu aktardı.
Geçen yıl, acentelerle daha fazla sahada olma sözü veren HDI Sigorta’nın, bu yıl da aynı yaklaşımı sürdürdüğüne dikkat çeken Bay, “Toplamda 3.000.000 kilometreyi aşkın bir seyahat gerçekleştirdik. 15 farklı ilde 10 acente toplantısı düzenledik ve 3225 acente ile bir araya geldik. Bu süreçte yapılan geri bildirimler şirketin stratejilerini şekillendirerek çeşitli ürünlerde iyileştirmeler sağladı” dedi.
Bay, HDI Sigorta’nın, ürünlerinde yaptığı yeniliklerle müşteri memnuniyetini artırmayı hedeflediğini söyleyerek kasko ve diğer sigorta ürünlerinde yapılan değişiklikler ve optimizasyonlarla acentelere daha hızlı ve etkin hizmet sunma imkanı sağladıklarını belirtti. Ayrıca, kampanya yönetimi konusunda yapılan düzenlemelerle, acentelere %30’a varan ek komisyonlar sunmayı planlandıklarını da aktardı.
Sağlık sigortası alanında yapılan iş birlikleri ve operasyonel iyileştirmelerle sigortalı sayısının iki katına çıktığını ve prim üretiminin üç katına çıkarak 700 milyon TL’yi geçtiğini dile getiren Bay, başarılı performans gösteren acenteler için yurt dışı seyahatler düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.
HDI Sigorta’nın acenteleriyle kurduğu güçlü bağlar ve sunduğu yenilikçi hizmetlerle, sektördeki liderliğini pekiştirdiğine dikkat çeken Bay, toplantı sonunda, HDI Sigorta’nın acente kanalı için ne denli önemli olduğunu ve bu iş birliğinin gelecekte daha da güçleneceğini vurguladı.
Toplantı sonrası ödül töreni düzenlendi ve şirketin üst yönetimi, Firuzan İşcan yönetiminde bir sohbet gerçekleştirdi.