ALP SÜER/SİGORTAMEDYA ÖZEL
Türkiye’de sigorta sektörü, özellikle son 10-15 yıllık süreçte büyük bir gelişme gösterdi. Sektör, söz konusu dönemde sadece prim üretimi itibarıyla büyümekle kalmadı; bir zamanlar sigorta şirketleri ve başlıca dağıtım kanalı olan acentelerin oto sigortaları ağırlıklı olan portföyü giderek çeşitlendi; Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS), Siber Güvenlik Sigortası, Kefalet Sigortası, Bina Tamamlama Sigortası vb. yeni ürünler sigorta şirketleri ve acentelerin raflarında yer almaya başladı. Son 10-15 yıllık süreçte Türkiye sigorta sektörü ile birlikte asıl, asistans sektörü de büyük bir gelişme kaydetti. Hatta, bir sektör yetkilisinin deyişi ile “Bireyler, asistans hizmetlerine göre sigorta şirketlerini seçmeye başladı!” Biz de bu ay Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin kapağına Türkiye’de asistans sektörünün en büyük oyuncularından Allianz Partners Türkiye’nin, Genel Müdürü Merve Yalçın Tolan’ı konuk ettik. Ülkemizde asistans sektörünün de sigorta sektörü gibi regüle edilmesiyle birlikte sektörün yaşadığı pek çok zorluğun aşılabileceğini vurgulayan Tolan, sigortalıları da satın aldıkları sigorta ürününün asistans teminatları konusunda daha bilinçli ve sorgulayıcı olmaya davet ediyor.
Sektörün bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Tolan, “Ekonomik dalgalanmaların yol açtığı maliyet artışları ve asgari ücret ile akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik sektörü olumsuz etkiliyor. Yol yardım hizmetlerinin sektörden aldığı büyük pay düşünüldüğünde, bu dalgalanmaların maliyetler üzerindeki etkisi daha da belirgin hale geldi” diyor. Bir yandan maliyetler artarken diğer yandan da müşteri beklentilerinin, teknolojinin gelişimiyle birlikte sürekli değiştiğini vurgulayan Tolan, “Daha hızlı, daha kişiselleştirilmiş ve kapsamlı hizmete olan ihtiyaç artıyor. Bu talepleri karşılamak için yeni teknolojilere yatırım yapmak ve sunulan hizmetleri güncellemek gerekiyor” diye konuşuyor.
Asistans sektörünün de sigorta sektörü gibi regüle edilmesiyle birlikte sektörün yaşadığı pek çok zorluğun aşılabileceğini vurgulayan Tolan, şunları söylüyor: “Böylece hem şirketlerin sürdürülebilir büyümesi ve kurumsallaşması desteklenebilir hem de tüketici haklarının korunması için asistans firmalarının sundukları hizmetler bir standarda bağlanarak denetlenebilir. Bu durum sektör genelinde asistans hizmetlerinin kalitesine, çeşitliliğine ve dijitalleşmesine de önemli katkılar sağlar. Denetleme mekanizmalarının daha etkin olduğu bir ekosistemde hem hizmet alan hem de hizmet sağlayıcı konumundaki asistans firmaları daha yüksek verim elde eder.”
Sektörün önde gelen 14 sigorta şirketi ile çalıştıklarını ifade eden Tolan, “Sigorta şirketleri, günümüzde müşteri portföylerini genişletmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için asistans hizmetlerine giderek daha fazla önem veriyor. Asistans hizmetleri, sigorta ürünlerinin değerini artırıyor ve müşterilerin sadakatini güçlendiriyor. Sigorta sektöründeki kurumsal iş ortaklarımız arasında hayat sigortası, sağlık sigortası, seyahat sigortası ve kasko gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren lider şirketler bulunuyor. Bu çeşitlilik, bize hem deneyim hem de bilgi birikimi açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde çalıştığımız sigorta şirketi sayısının daha da artmasını bekliyoruz” diye konuşuyor. Allianz gibi dünya çapında köklü bir grubun iştiraki olmanın Allianz Partners Türkiye için çok yönlü ve stratejik avantajlar sağladığını ve şirketin sektördeki lider konumunu güçlendirdiğini vurgulayan Tolan, “Allianz Grubu’nun global ölçekteki deneyimi, bilgi birikimi ve güçlü finansal yapısı, Allianz Partners Türkiye’nin hizmetlerini daha da geliştirme ve genişletme imkânı sunuyor” diyor.
Tolan’dan biraz da Türkiye’deki asistans hizmetleri ile gelişmiş ülkelerdeki asistans hizmetlerini karşılaştırmasını istedim. Türkiye’deki asistans hizmetlerinin, son yıllarda gösterdiği ilerlemelerle birçok alanda gelişmiş ülkelerle aynı seviyeye yaklaştığını vurgulayan Tolan, “Özellikle yol yardım, seyahat sağlık sigortası ve konut asistansı gibi alanlarda hizmet çeşitliliği ve kalitesi artış gösterdi” diyor. Buna karşın söz gelimi sağlık asistansı alanında; yurt dışı tedavi organizasyonu, kronik hastalık yönetimi ve evde bakım hizmetleri gibi konularda gelişmiş ülkelerdeki hizmet çeşitliliğine henüz ulaşılamadığını ifade eden Tolan, “Türkiye’deki sağlık sistemi ve mevzuatı, bu tür hizmetlerin yaygınlaşmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, dijitalleşme ve kişiselleştirilmiş hizmetler konusunda da gelişime açık bazı alanlar bulunuyor” diye konuşuyor. Tolan’dan öğrendiğimize göre gelişmiş ülkelerde asistans hizmetleri daha kapsamlı ve kişiye özel olarak tasarlanıyor, müşterilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş hizmet paketleri sunuluyor ve dijital platformlar aracılığıyla hizmetlere kolay erişim sağlanıyor. Türkiye’de ise asistans hizmetleri genellikle daha standart paketler halinde sunuluyor.