Axa Türkiye, tarımda dijitalleşme yoluyla veri odaklı projeksiyonları sayesinde dünya kaynaklarını en verimli şekilde kullanmayı hedefleyen The Smart Farmers ile sürdürülebilir tarımın geleceğine katkıda bulunmayı ve verimliliğin sürekli olmasını sağlamayı amaçlıyor. The Smart Farmers, sağlıklı gıdayı zamandan ve mekândan bağımsız olarak üretmeye odaklanarak, dikey tarım yöntemleri ve yenilikçi teknolojiler kullanıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AXA Türkiye Hukuk, Uyum ve Kurumsal Sorumluluk Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar, dikey tarımın tarım alanı yetersizliğine çözüm getirip doğal kaynakların kullanımını minimize ederek gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yenilik olduğuna dikkat çekerek “Biz AXA Türkiye olarak, ‘İnsanlığın gelişmesi adına insanlar için değerli olanı korumak’ marka amacı ve dünya dostu sigortacılık girişimlerimizle hizmet veren bir şirketiz. AXA Türkiye’nin dikey tarıma verdiği destek ve yarattığı değerler ortaklığı, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal refah anlamında önemli bir adımdır. Dikey tarım, geleneksel tarım yöntemlerine göre daha az su ve alan kullanarak daha yüksek verimlilik sağlama potansiyeli olan bir girişim. Ayrıca, şehir içindeki binalarda ve kapalı alanlarda yapılabilmesi sayesinde sağlıklı, taze ürünlere erişimi kolaylaştıran ve karbon ayak izini minimize eden geleceğin tarım modeli. Dikey tarım bazı durumlarda dönüm başına verimin geleneksel yöntemlere göre on katından daha fazlasını elde etmeye imkân veriyor. Bazı örneklerde bu oran 40 kata çıkabiliyor. Geleneksel tarımın aksine kapalı alanda tarım ile yıl boyunca mahsul alınabiliyor. Bu verimlilik doğal kaynakların kısıtlı olduğu günümüz şartlarında muazzam bir imkân. The Smart Farmers ile yaptığımız değerler ortaklığı, tarım sektöründe yenilikçi çözümleri sigortacı kimliğimiz ve yetkinliğimizle destekleme gayretimizin ve geleceğin tarım teknolojilerine katkıda bulunma konusundaki kararlılığımızın önemli bir göstergesi. Dikey tarım tesislerinin ihtiyaçlarına özel yenilikçi sigorta ürünümüz ile bir ilke daha imza atacağız. Tarım sektörüne sorumlu şirket ve sigortacı kimliklerimizle değer katmaya, çevresel sorumluluğumuzu yerine getirerek sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için yeni adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.
Geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak, daha az alan kullanarak genellikle kontrollü kapalı ortamlarda veya kentsel alanlarda uygulanan dikey tarımda, bitkiler dikey olarak katmanlar halinde yetiştiriliyor. Bu yöntem, toprak kullanımını minimumda tutarak verimliliği artırmayı hedefliyor. Modern tarım teknikleri, su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetiştirmeyi sağlayan hidroponik sistemler veya bitkileri hava veya sis ortamında yetiştiren aeroponik sistemlerle birleştiriliyor. Bu uygulamalar su ve enerji tasarrufu sağlarken pestisit kullanımını azaltıyor ve yıl boyunca mahsul üretimine olanak tanıyor. Böylece, kent sakinleri taze ve yerel ürünlere daha kolay erişebiliyor.