Öncelik sağlık elbet, motoru kullanan kişiye bir şey olmasın gerisine bakılır. Başlığa uç bir örnek verdim ki işin önemi daha iyi anlaşılsın. Öncelikle şunu belirtmeliyim. Ülkemizde motosiklet kullanımı hızla artıyor. Buna bir de kuryeleri ve biran önce yemek teslim etmeye çalışan motor kullanıcılarını eklediğimizde çığ gibi büyüyen bir şeyden bahsediyoruz.
Geçmiş yıllarda bu konu ile ilgili bir yazı yazdığımda sosyal medyada bu kişiler tarafından adeta lince uğramıştım. Söylediğim şuydu; “yurtdışında motor kullanan birine yaklaşmak, yakınından geçmek bile ceza gerektiriyor. Ülkemizde ise vızır vızır her taraftan üzerimize gelen motorlardan kaçmaktan yorulduk” gibi bir ifadeyle motor kullananların (dikkatli ve emniyetini alarak kullananları tenzih ederim) çok dikkatsiz ve tüm trafik kurallarını hiçe sayarak kendilerinden başkalarını da tehlikeye attıklarına dikkat çekmiştim.
Yıllar önce Bodrum’da benimde başıma gelmişti. Sokaktan hızlıca önüme fırlayan bir motosiklet aracımın aynasına çarpmıştı. Benim ayna da çok önemli bir şey yoktu ama motor sürücüsü dengesini kaybettiği için motorunu bir kaldırıma çarptı ve ufak bir hasar meydana geldi. Ben de kendisine gidip yaptır. Sonrasında beni ararsan ödemesini yapayım mağdur olma demiştim. Motor çok eskiydi zaten. Beni sanayiden arayıp beklediğimin 10 katı bir hasarının olduğunu söyleyince, “Tamam o zaman bir tutanak tutalım ve sigorta şirketleri buna karar versin. Hasarın karşılansın” dedim.
Sonra bir daha aramadı. Ben aradığımda da motorun trafik sigortasının ve sürücünün de ehliyetinin olmadığı ortaya çıktı.
Helalleştik bir şekilde ama… Gerçekten Ferrari gibi çok pahalı bir aracın aynasını kırsa, bu motorun trafik sigortası ve sürücünün ehliyeti olmasa ne olacaktı? Araç sahibi istese bu kişiden belki de motorunun bilmem kaç katı hasarı talep edecek ve evine bile haciz gelecekti.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bir açıklama yapmış ve trafikteki motosikletlerin yüzde 65’inin trafik sigortası bulunmadığına dikkat çekmiş. Böyle büyük risk oluşturan bir aracı da sigortalamak için birkaç sigorta şirketinin dışında sigortalamak iştahı bulunan şirkette yok zaten. Sayın Palandöken, riski gördüğü için bu sefer tüm ateşten topu sadece sigorta şirketlerine değil devletin de kucağına atmış. “Primler yüksek, sürücüler yaptıramıyorsa, bari devlet burada destek olsun” demiş. Kazasız günler dilerim. Motorun varsa mutlaka sigortan da olsun!