Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) organize ettiği TOBB Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası, dün TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu‘nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili Bakan ve Bakan Yardımcıları ile Sektör Meclisi Başkanlarının katılımıyla TOBB İkiz Kulelerde gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanının talimatıyla başlatılan şuraların, kamu ile özel sektörün bir araya geldiği, sıkıntıların ve önerilerin doğrudan icra makamına iletebildiği çok önemli bir platform olduğuna dikkat çekerek “Burada dile getirdiğimiz pek çok meselenin, geçmişte çözüme kavuşmuş olması da bizler için çok değerli ve memnuniyet vericidir” dedi.
Küresel ekonomilerdeki durgunluğa ve asrın deprem felaketine rağmen, Türkiye ekonomisinin güçlü seyreden iç tüketimi sayesinde yılın son çeyreğinde de büyümesini sürdürdüğünü ve 2023 yılını yüzde 4,5 büyüme ile tamamladığını aktardı.
Reel sektörün sorunlarına değinen Hisarcıklıoğlu, firmaların krediye erişimde büyük zorluklar yaşadığını söyleyerek “Büyümenin bereketi, her kesime yansısın istiyorsak KOBİ’lerimize destek vermeli, uygun finansman imkanlarına ulaşmalarını sağlamalıyız. Her geçen sene daha da karmaşık hale gelen, yatırım ve üretim yapmayı zorlaştıran vergi sistemini yeni baştan tasarlamalıyız. OECD endeksinde, İskandinav ülkeleri dahil en katı işgücü piyasası bizde. Bundan da herkes mustarip. İşverenlerimiz daha fazla istihdam sağlayabilecekken mevzuatımız adeta bunu caydırır bir halde. Vatandaşlarımızın da daha fazla iş imkanına ulaşmalarına, daha çok kazanmalarına engel çıkarıyor. İstihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir yaklaşımla çalışma hayatına bakılmalı” dedi.
Yatırım izin süreçlerinin çok karmaşık olduğunu belirten TOBB Başkanı, yatırımcılar yatırım sürecinde başına ne geleceğini, bilmiyor, öngöremiyor. Bu da yatımların istediğimiz hızda artmasını engelliyor. Bu nedenle; yatırım izinleri ve devlet teşviklerinin tek noktadan takibi ve koordinasyonu sağlanmalı. Öte yandan, yatırımların önünü açabilmek üzere, yatırım yeri sorununu çözmeliyiz. Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payı nedir diye baktığımızda, Almanya’da yüzde 4, İtalya’da yüzde 2,8, OECD ortalaması bile yüzde 2,4. bizdeyse sadece binde 3. Sanayimiz, küresel rekabette ayakta kalabilmek için, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar bir alanda faaliyet gösteriyor. Sanayi arazilerinin artırılasına ilişkin bir master plan hazırlanmalı ve arsa alımıyla bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmeli. Böylece sanayicimiz kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirmeli” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlanması gerektiğini ifade erek “Geçen sene asrın felaketi kabul edilen çok büyük bir deprem yaşadık. Yeni sanayi havzasıyla, bir taraftan Marmara’daki riski azaltabilir, aynı zamanda da yüksek teknolojili ve daha büyük katma değerli yatırımlar için Marmara’da alan açabiliriz” dedi.
İş dünyasının öngörülebilirlik ve geleceğe dair yol haritası beklentisine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “İş planları yapmak ve güven içinde ilerlemek üzere, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın liderliğinde hazırlanan Orta Vadeli Programın da gayet önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz, koşmaya, çalışmaya, üretmeye hazırız. Allah’ın izniyle tüm sıkıntıları aşacak, yola devam edeceğiz. Ülkemizi daha güçlü, daha zengin, daha müreffeh yapmak için üretmeyi, emek vermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.