Geçenlerde bir arkadaşımla sohbet ediyordum. ‘Can, sen herkese bütçeniz doğrultusunda değer verdiğiniz şeyleri sigorta güvencesine alın diyorsun. Peki kimlerin sigorta yaptırmasına gerek yok?” diye sordu.
Çok şaşırdım ve önce ne diyeceğimi bilemedim. Tabii ki aklıma gelenler vardı. Öncelikle mali gücü olan, kaybedeceği maddi değerlerini eksiksiz olarak parasıyla tekrar satın alabilecek bir kişinin sigorta yaptırmasına gerek yok diye düşündüm. Diğer taraftan örneğin “kamuya ait mallar”… Neden sigortalansın ki… Devletin bu değerlerini yerine koyabilecek mutlaka bütçesi vardır…
Tüm bu söylediklerimin aslında pek geçerliliği yok.. Dünyada devlete ait malların sigorta güvencesi altına alındığını biliyoruz. Akıllara o zaman da şu soru geliyor. “Sigorta şirketleri devletlerden daha mı zengin?” Elbette değil ama gelişmiş ülkelerde birçok kamu malı sigorta güvencesine alınıyor. Bundan yıllar önce o dönemin çok zengin bir işadamı ile sigorta üzerine röportaj yapıyorduk.İş adamı söze şöyle başladı: “Can bey şimdi soracaksın neyin sigortalı diye… Ben donuma! kadar sigortalıyım” dedi. Ve ekledi: “Ben iş insanıyım. Param kıymetli. Çok küçük bir para ile sigorta yaptırırım ve servetim azalmaz. Onun yerine de yeni yatırımlar yaparım” demişti.
Bu insanlar bile kaybettiklerini tekrar yerine koyabilecek durumdayken sigorta yaptırıyorsa, diğer taraftan sabit gelirli, kaybettiği değerleri yerine koyabilecek birikimi olmayan geniş bir kitlenin sigorta yaptırmaması gerçekten çok kötü ve anlaşılması zor. Tabii ki bütçeleri elvermiyor diyeceğiz. Buna katılmamak mümkün değil. Fakat özellikle orta yaşlı ve yeni değerler edinmeye başlayan kesimin bile sigortadan uzak durmasını anlaşılır bulmuyorum. Günümüzde ev, araba sahibi olmak oldukça imkânsız hale geldi. Bu nedenle dişinden tırnağından artırıp, bütçe yaparken bireylerin mutlaka sigortayı önem sırasında üst sıralara koymasını öneririm.
Çok kısa olarak ekonominin kalbi KOBİ‘ler için de bir iki laf etmek istiyorum.Sıkıntılarını tahmin edebiliyorum. Fakat KOBİ’lerin önemli bir bölümünün sigorta yaptırmadığı ortada. Asrın depreminde de bu gözler önüne serildi. Bölgede sigortası olan KOBİ’ler hızlı bir şekilde normal iş yaşamlarına dönebildiler. Mutlaka ve mutlaka bütçeleriniz oranında sigorta yaptırmayı ihmal etmeyin.