Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle hazırladığı 2. El Oto Raporu’nun 2023 yılının genel verilerinin yer aldığı güncel sayısı yayınlandı.
Sektöre dair önemli bilgilerin yer aldığı raporda, 2023 yılının otomotiv sektörü için tezat ve sürprizler ile dolu bir yıl olduğuna vurgu yapılarak yılın ilk yarısında 0 km araç bulunurluğunun talebi karşılamadığı, hem 0 km’de hem de 2.elde ciddi fiyat artışları yaşandığı aktarıldı.
2.el oto pazarında fiyatların 0 km liste fiyatlarının üzerine çıktığı belirtilen raporda, 2023’ün krediye erişimde de büyük zorlukların yaşandığı ve regülatif kısıtlamalarla piyasanın düzenlendiği unutulmayacak bir yıl olduğu ancak tüm bu yaşanan gelişmelere karşın tarihi satış rekorlarının kırıldığı belirtildi.
Raporda yer alan ve B, C, D ve E araç segmentlerini kapsayan analizde 2023 Ağustos ayına kadar artış trendini sürdüren ikinci el otomobil fiyatlarının, ağustos ayında Merkez Bankası tarafından açıklanan 750 baz puanlık faiz artışının kredi faizleri üzerindeki etkisi ve sıfır araç stoklarındaki iyileşme ile birlikte düşüşe geçtiği aktarıldı.
2023 yılı verilerine göre B segmenti araçlarda zirve fiyatlarını yaşadıkları aydan yıl sonuna kadar yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı. C segmenti araçlarda yüzde 11’lik bir gerileme yaşanırken D segmenti yüzde 9’luk bir düşüşle karşı karşıya kaldı. E segmenti ise bu düşüş trendinden daha az etkilenerek yalnızca yüzde 7’lik bir düşüş göstererek satıcılarını en iyi şekilde korudu.
2.el araç satışları üzerine yapılan analize göre, B, C, D ve E segmentlerindeki satış sürelerinde önemli değişimler gözlemlendi. B segmentinde ortalama satış süresi 34 günden 51 güne, C segmentinde 38 günden 57 güne, D segmentinde 43 günden 65 güne ve E segmentinde 56 günden 79 güne çıkarken satış süresi en çok uzayan B segmentinde yüzde 51’lik bir artış gözlemledi.
Hafif ticari araçlarda Ocak ayındaki 36 günlük ortalama satış süresi, Haziran ayında 32 güne kadar düştü ve yılın en kısa ortalama satış süresi gözlemlendi. Profesyonellerin ellerindeki araçları en hızlı şekilde sattığı ay olarak öne çıkan Haziran, pazarın canlılığı ve talebin yoğunluğu açısından önemli bir ay oldu. Ancak, yılın ilerleyen dönemlerinde araç satış süreleri artış gösterdi ve aralık ayında 53 güne yükseldi.
İkinci el araç fiyatlarındaki artışta yakıt türüne göre de farklılıklar yaşandı. Dizel araçlarda fiyatlar yüzde 50’ye kadar yükselirken Türkiye pazarına yeni giren ve tutunmaya çalışan firmaların rekabetleri ve kampanya etkisiyle yalnızca yüzde 5 oranında arttı. Hibrit araçlarda fiyatlar yüzde 15 artarken benzinli araçlarda bu artış yüzde 45 oranında gerçekleşti.
2023 yılında tüketicilerin tercih ettiği en popüler ikinci el araçlar belli oldu. Otomobil sektöründe B, C, D ve E segmentlerinde öne çıkan modeller, tüketicilerin ilgisini en çok çeken araçlar arasında yer aldı. Lider modeller, hedef kitlenin ihtiyaçlarına uygun özellikler sunarak otomobil sektöründeki başarılarını sürdürüyor.