Seyahat sigortası, yurt dışı seyahatlerinden önce yapılması ve konsolosluğa iletilmesi gereken belgeler arasında yer alıyor. Çünkü vizeyle gidilebilen ülkeler, yolculardan artı olarak seyahat sigortası da istiyor. Vize başvurusunda sunulması gereken seyahat sigortası, yolcuları hastalık ve kaza yaşanması durumunda yapılacak masraflardan koruyan bir sigorta çeşidiyken, bazı poliçe türleri acil transferi veya cenaze naklini de kapsıyor. Önceden mevcut olan bir duruma bağlı olmayan hastalık veya yaralanma sürecindeki tedavi masraflarını ödeyen sigortanın, seyahatin süresi kadar geçerli olması gerekiyor. Konsoloslukların istediği teminat tutarı ise genellikle 30 bin euro/dolar oluyor. Seyahat sigortası, sigorta şirketleri aracılığıyla kolay ve hızlı bir şekilde, hatta online olarak yapılabiliyor. Vize başvurusunda sigorta şirketi tarafından gönderilen dijital belgenin çıkışını almak ve başvuru belgeleri arasına eklemek gerekiyor.
Seyahat sigortasının bir diğer artısı ise yolculuk esnasında yaşanma riski yüksek olan bagaj kaybı hasarının karşılanması. Bagaj hasarı, kaybı, gecikmeli bagaj gibi durumlarda devreye giren seyahat sigortası, bagajın bulunup yolcuya iletilmesini de kapsıyor. Ayrıca bazı sigorta şirketlerinin yurt içi seyahat sigortası ürünü de bulunuyor, yurt dışına çıkmasanız da isteğe bağlı olarak bu riskleri aza indirmek için seyahat sigortasına başvurabilirsiniz. Seyahat sigortası poliçesinin, poliçe alınmadan önceki dönemde ortaya çıkan mevcut hastalıkları içermediğini de belirtelim.
● Bulunduğunuz ülkedeki sağlık kurumlarıyla aranızda aracı oluyor, tercüman veya ek bilgi gerektiren durumlarda sigorta şirketlerinin acil yardım hattı yanınızda.
● Ambulansa ihtiyacınız olduğunda sigortanızı kullanabiliyorsunuz.
● Bir kaza veya yaralanma durumunda sigortanıza başvurabiliyorsunuz.
● Beklenmedik bir hastalık nedeniyle ayakta veya yatarak tedavi olmanız gerekirse sigortanız, masrafları karşılıyor.
● Kaza veya hastalık nedeniyle ani bir şekilde ameliyata alınmanız gerekirse sigorta poliçeniz, cebinizden on binlerce euro/dolar çıkmasını engelliyor.
● Bagajınız kaybolursa veya hasar görürse sigortanız, bagajınızı bulup size ulaştırıyor, hasar kaynaklı kaybı karşılıyor.
Yurt dışı seyahatinde tedavi edilmesi gereken bir kaza veya tedavi, bagaj kaybı veya hasarı yaşanması durumunda, 24 saat için sigorta şirketine bu bilgi iletiliyor.
Vize isteyen ülkeler, yolcudan seyahat sigortasını zorunlu olarak talep ediyor ve bu sigortayı yaptırmak herkes için büyük önem taşıyor. Fakat özellikle yurt dışına eğitim için giden ve uzun sürede o ülkede yaşayacak olan öğrenciler için seyahat sigortasının kapsamı ve teminatları, öğrencinin aksamadan ve ek masraflarla karşılaşmadan hayatına ve eğitimine devam edebilmesi için çok değerli.
Kaynak: QBLOG