2. Uluslararası Sigorta Fuarı’nda bugün düzenlenen “Afet Yönetiminde Kentsel Dönüşümün Rolü” başlıklı panelinde bilinçli ve bilimsel kentsel yapılaşma için yapılması gerekenler tartışıldı.
Moderatörlüğünü SEDDK Başkan Yardımcısı Mehmet Verim’in üstlendiği panele TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, TSB Genel Müdür Yardımcısı Atilla Oksay, KENTHAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer ve Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Akpınar katıldı.
İklim değişikliği kaynaklı yaşanan pek çok doğal olayın tüm dünyada dirençli yapılaşmayı zorunlu kıldığı vurgulanan panelde Türkiye’deki kentsel dönüşüm süreci değerlendirilerek sigorta sektörünün bu kapsamdaki etkinliği ele alındı.
Depreme dayanıklı evlerin Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu dile getiren TSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, bunun sigortacılığın tüm alanlarına yansıdığını söyledi. 2014 yılında yürürlüğe giren bina tamamlama sigortası ile ilgili bilgiler veren “Bina tamamlama sigortası olmadan kentsel dönüşümün gerçekleşeceğine inanmıyoruz. Bina tamamlama sigortası kentsel dönüşümün olmazsa olmazı. Sadece bankaların sağladığı güvencelerle de bu iş yürütülemez. Burada sigorta sektörünün de içinde olacağı bir ekosisteme ihtiyaç var. Böylesi teknik bir konuda sürecin iyi bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Burada da sigorta şirketlerine ihtiyaç var” dedi.
Dünyadaki mega trendlerden bahseden TSB Genel Müdür Yardımcısı Atilla Oksay, bunlardan en önemlisinin iklim değişikliği kaynaklı riskler olduğunu belirterek “2013-2022 arasında doğal afetler sonucu sigorta şirketlerinin ödediği tazminat tutarı yaklaşık yüzde 1500 arttı. Afetlerin bu kadar yayıldığı günümüzde bütüncül bir yaklaşım gerekli. Bizim sadece depreme değil tüm doğal afetlere dayanıklı şehirler üretmemiz gerekiyor. Binanın inşası ve inşanın devamında sigorta sektörünün dünyada çok başarılı uygulamaları var. Bizde de bu uygulamaların hayata geçirilmesi önem arz ediyor. Burada sigorta şirketlerinin hem teminat verici hem de risk önleyici boyutundan yararlanmamız gerekiyor” diye konuştu.
Panelde, Türkiye’deki kentsel dönüşüm süreciyle ilgili bilgiler veren KENTHAŞ Genel Müdürü Özcan Biçer, 1999 yılından bu yana riskli yapıların yalnızca 3’te 1’inin bertaraf edildiğini aktararak devam eden 400 bin kentsel dönüşüm projesi olduğunu söyledi. Süreç devam ediyor. Bu kapsamda sigorta sektörü ile iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Özcan, “Bina tamamlama sigortaları bu anlamda önem taşıyor. Burada sektörün teminat yapısı ve riski yönetmesi kritik. Öte yandan bina tamamlama sigortası dışında farklı finansal araçlara da ihtiyaç var” açıklamalarında bulundu.
Sigorta Ekranı: