Gelecek kaygısı, insanlarda birikim yapma isteğini tetikledi

Covid-19 pandemisi, yaşanan depremler ve zorlu ekonomik koşullarda Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) çok pozitif ayrıştığını belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, “Gelecek kaygısı, insanlarda birikim yapma ve risk ürünlerine sahip olma isteğini tetikledi” diyor.

ALP SÜER/SİGORTAMEDYA

Türkiye’de gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yüksek enflasyon ve zorlu ekonomik koşullarda da büyümeyi sürdürüyor. 20 yaşında olan ‘gönüllü BES’te toplam katılımcı sayısı 8,5 milyona, toplam fon büyüklüğü ise 650 milyar TL’ye yaklaştı. Kuşkusuz, yüzde 30 devlet katkısı, bir yatırım aracı olarak rakipsizliği, emeklilik fonlarının son yıllarda yüksek getirisi ve ’18 yaş altı BES’, sistemdeki hızlı büyümede etkili. Ancak, bu faktörler kadar, emeklilik şirketlerinin tanıtım çabaları ve gayretleri de sistemde katılımcı sayısını artırıyor. BES’in kuruluşundan beri sistemde yer alan Anadolu Hayat Emeklilik belli kesimlere (ev kadınları, gençler, 18 yaş altı) yönelik sunduğu ürünler, bireylere dokunan reklam kampanyaları ve sosyal sorumluluk projeleri ile sektörde de büyük beğeni kazanan şirketlerin başında geliyor. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, bu ayki Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin kapak konuğu. BES, hayat sigortacılığı ve Anadolu Hayat Emeklilik ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Atalay, geçen ay Sigortamedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nda Damla Özafşar’a da konuk oldu. Röportajı hazırlarken, programdan da yararlandığımı belirtmek isterim. Atalay, öncelikle BES’in son yıllarda gösterdiği performanstan çok memnun. Covid-19 pandemisi, yaşanan depremler ve zorlu ekonomik koşullarda BES’in çok pozitif ayrıştığını belirten Atalay, “Gelecek kaygısı, insanlarda birikim yapma, koruma ve risk ürünlerine sahip olma isteğini tetikledi” diyor.

Görevimiz; farkındalığı yukarıda tutabilmek

Otomatik Katılım Sistemi de (OKS) dahil olmak üzere BES’te yaklaşık 16 milyon katılımcı sayısına  ulaşıldığını hatırlatan Atalay, “Tüm yaşananlar, beklentimizin tersine farkındalığı yukarıya doğru çekti. Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkışlar artmadı; aksine yeni girişlerin arttığını görüyoruz. Bize düşen de bu farkındalığı yukarıda tutabilmek ve ürünlerimizle vatandaşları bir araya getirebilmek” diye konuşuyor.

0-10 yaş arasında sisteme çok büyük katılım var

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), 2022 ve bu yıl gösterdiği performansta, ‘18 yaş altı BES’ de çok etkili. Bu konuda da görüşlerine başvurduğumuz Atalay, 18 yaş altı, ‘0-10 yaş’ arasında çok sisteme çok büyük katılım olduğunu söylüyor. 0-1 yaş arasında, yeni doğanlarda çok ciddi katılımcı olduğunu vurgulayan Atalay, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Türk halkının geleneksel olarak çocuklarına doğdukları andan itibaren farklı gerekçelerle farklı ürünlerle yatırım yaptığını biliyoruz. Çeyrek altın alınır ya da bankalarda birikim yapılırdı. BES, devlet katkısı nedeniyle anne babalara büyük bir imkân yarattı. 18 yaş altı BES, hızlı bir ivme gösteriyor, ancak henüz emekleme safhasında. Türkiye’de bu yaş grubunda 22-23 milyon çocuk var; henüz 700-800 bin adedine ulaşmış durumdayız. Bu nedenle daha gidecek çok yolumuz var.”

SEDDK da çok hızlı hareket ediyor

Atalay, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da (SEDDK) mevzuat düzenlemelerinde çok hızlı hareket ettiği düşüncesinde. Son 2 yıl içerisinde yapılan düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda BES’in sürekli bir gelişme aşamasında olduğunu vurgulayan Atalay, “Haziran 2021’de 18 yaş altının BES’e dahil edilmesiyle başlayan bu yenilik serisi, devlet katkısının yüzde 30’a yükseltilmesi ve yıllara yayılan devlet katkısı ile devam etti. Bu son iki yılın gelişmeleri BES’in büyümesine çok önemli katkılar sağladı” diyor.

Sigorta ve emeklilik şirketleri, Türkiye Sigorta Birliği ve SEDDK arasında çok uyumlu bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden Atalay, “Bu yenilikleri değerlendirdiğimizde SEDDK’nın ihtiyaç duyulan yerlere gerektiğinde yeni düzenlemeler getireceğinden hiç kuşkumuz yok. Bu sayede sektörde güçlü bir iletişim kurulmuş durumda. Mevcut durumda BES birikimlerinin kredilere yönelik teminat olarak gösterilmesi işlemleri için geliştirmeler son hızla devam ediyor, eylül ayında hayata geçmesini bekliyoruz. Önümüzde ise BES’ten kısmi çıkış düzenlemesi var. Bunun ardından da otomatik katılımın rehabilitasyonunu konuşmaya başlayabileceğimizi tahmin ediyoruz” diye konuşuyor.

Depremde ‘hayat’ın kıymetini anladık

Hayat branşı ile ilgili sorularımızı da yanıtlayan Atalay, hayat sigortasının 2023 yılında hızlı büyümesine devam ettiği düşüncesinde. Hayat sigortası ürünlerinin, ülkemizi yasa boğan deprem felaketleri neticesinde kişilerin karşılaştıkları sakatlık ve maluliyet vb. gibi durumlarda kendisini, yaşam kaybı durumlarında da geride kalan sevdiklerini güvence altına aldığını vurgulayan Atalay, “Bunun yanı sıra, kredi sahibi olan kişilerin kredi borçları hayat sigortası ürünleri ile karşılandı. Bu tür büyük afetlerde, bireyleri en azından finansal anlamda destekleyen sigortaların kıymetini daha net anladık” diyor.

TSB tarafından açıklanan Haziran 2023 tarihli verilere göre, yılın ilk yarısında hayat branşında  toplam prim üretimin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83,5 oranında artışla 23,8 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirten Atalay, hayat branşını farklı ürün ve teminat yapıları olan ve çok geniş bir hedef kitlesine hayat dışı sektördeki büyüme oranları ile birebir karşılaştırmanın da doğru olmayacağı düşüncesinde. Sektördeki hayat sigortası prim üretiminin yüzde 60’tan fazlasının kredi ve kredi kartı bağlantılı sunulan ürünlerden oluştuğunu ifade eden Atalay, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Hayat sigortası prim üretimi kredi hacmindeki değişimlerden doğrudan etkileniyor. Bununla birlikte, geçen yıl aynı döneme oranla sektördeki kredi bağlantılı hayat sigortası ürünlerinin prim üretimi yüzde 80 oranında büyüdü. Önümüzdeki dönemde hayat sigortası branşında daha da yüksek büyüme oranlarına ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.”

Emeklilik fonlarını sıklıkla değiştiren katılımcı sayısı arttı

Atalay, son yıllarda BES’te emeklilik fonlarını sıklıkla değiştiren katılımcı sayısının da arttığı görüşünde. Emeklilik fonlarının son yıllarda tüketici enflasyonunun üzerinde getiri sağladığını bunda da istikrar yakalandığını belirten Atalay, “Fon sayısının artması, teknolojik imkânların gelişmesi ve mevzuatın da buna artık izin vermesiyle robotik süreçlerinde devreye girdiğini görüyoruz. Bu kadar farklı fon türlerinin sadece katılımcı tarafından yönetilmesi kolay değil herkesin finansal okuryazarlığı da aynı seviyede değil veya zaman bulmak kolay değil günümüz dünyasında bu anlamda yatırımcılara farklı alanlarda destek oluyoruz. Yatırımcılar   birikimlerini fon robotları üzerinden yönetmeye doğru gidiyor” diye konuşuyor.

Farklı müşteri gruplarının ihtiyaçlarına odaklanacağız

Atalay’la röportajımızda biraz da Anadolu Hayat Emeklilik’i konuştuk. Anadolu Hayat Emeklilik’in gösterdiği performanstan çok memnun olan Atalay, önümüzdeki dönemde sektördeki güçlü pozisyonlarını daha da kuvvetlendirmek için bir taraftan ‘müşteri devamlılığı’nın sağlanmasına yönelik aksiyon alırken, diğer taraftan yeni müşteri kazanımı faaliyetlerine de hız kazandıracaklarını söylüyor. Bu doğrultuda, önemli bir açılım elde ettikleri 18 yaş altındaki bireylere yönelik hizmetlerde yoğunlaşmanın yanı sıra farklı müşteri gruplarına ve ihtiyaçlarına odaklanmanın, şirketin yol haritasında önemli yer tuttuğunu ifade eden Atalay, “Hem ülkemizde hem de dünyadaki eğilimleri takip ederek, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerindeki değişikliklere cevap verecek yeni ürün ve hizmetler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Verimliliği yüksek satış kanallarımızı giderek daha da güçlendirmek için faaliyetlerimize kesintisiz şekilde devam edecek ve dijital kanallardan sunduğumuz ürün çeşitliliği ve sayısını artırarak dijital yetkinliğe sahip lider şirketler arasında yer almayı sürdüreceğiz” diyor. Atalay, şirket olarak önümüzdeki dönemde stratejik hedeflerimiz ve bilanço kârlılığına odaklanarak; getiri ve kârlılıkta enflasyonun üzerinde büyümeyi, hayat sigortası ve bireysel emeklilik branşlarında güçlü pozisyonlarını koruyarak sektör ortalamalarının üzerinde gelişim göstermeyi hedeflediklerini kaydediyor.

Sistemin derinleşmesi için Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi şart

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, çalışmaları süren Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS), Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) dönüştürülmesi konusunda şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Emeklilik sisteminin derinleşmesi ve tabana yayılması anlamında otomatik katılımın Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne dönüştürülmesinin çok kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Burada hem SEDDK, hem de emeklilik şirketleri uzun süredir hazırlıklarına devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında dünyadaki başarılı örnekler incelendi, akademik çalışmalar yapıldı, alternatif senaryolar tartışıldı ve toplumumuza en uygun modeller tek tek değerlendirildi. Hayata geçirilecek modelde sistemden çıkış oranlarını azaltmaya yönelik aksiyonların alınması ve gerek devlet gerekse işverenler tarafından verilecek bazı teşvik unsurlarının eklenmesi Otomatik Katılım Sistemi’ni daha da büyütecek ve sahip olduğumuz potansiyel doğrultusunda beklenen seviyelere ulaştıracak. Tabii burada kamuyla birlikte tüm paydaşların tam mutabakata ulaşması gerekiyor. Sektörde faaliyet gösteren şirketler olarak biz burada elimizi taşın altına koymaya hazırız. Otomatik katılım kapsamında tasarruf eden 8,8 milyonu aşkın kişi var. TES ile bu rakamları çok daha yükseğe çıkartabileceğimizi ve ülkemizin sosyal güvenlik sistemine, ekonomik istikrara ve vatandaşların sosyal refahına eşsiz katkı sağlayabileceğimizi değerlendiriyoruz.”

EYT’lilere özellikle devlet katkısının önemini vurguluyoruz

Atalay’dan aldığımız bilgilere göre Anadolu Hayat Emeklliik, EYT’lileri de unutmamış, onlara yönelik bazı kampanyaları hayata geçirmiş. EYT’lilere özelikle BES’te yüzde 30’luk devlet katkısının önemini vurgulayan kampanyalar yaptıklarını ifade eden Atalay, “Bu konuda 2023 yılındaki limite kadar ki kısım için yüzde 30 devlet katkısı olmakla birlikte limiti aşan kısımlar için gelecek yıllarda da yüzde 30’luk katkıyı alacaklarını vurgulamaya çalışıyoruz. Bu anlamda BES’in EYT’liler için iyi bir alternatif olduğumuzu düşünüyorum. Mevcut BES’leri varsa bu katkı paylarını aktarabiliyorlar; yok ise de yeni bir emeklilik hesabı açarak bu imkândan faydalanma şansları var.”

FonMatik ROBO tarafından yönetilen portföy 8,4 milyar TL’ye ulaştı

Atalay, Anadolu Hayat Emeklilik’in uluslararası ödüllere sahip, medarı iftiharı ‘FonMatik ROBO’ uygulaması hakkında da şu bilgileri veriyor: “Fon dağılımını belirlemekte kararsız kalan, fon tercihi yapacak düzeyde finansal piyasalar hakkında bilgi sahibi olmayan ve/veya buna vakit bulamayan katılımcılarımız için FonMatik ROBO çözüm olarak devreye giriyor. Müşterilerimiz FonMatik ROBO’ya, Anadolu Hayat Emeklilik internet şubesi AHE Online ya da mobil uygulamamız AHE Mobil üzerinden kolayca dâhil olabiliyor. Bireysel emeklilik fon robotumuz FonMatik ROBO, hızlı bir şekilde büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. 31 Temmuz 2023 itibarıyla FonMatik ROBO’ya fon dağılım değişiklik hakkını devreden müşterilerimizin sayısı 80 bine ulaştı. FonMatik ROBO tarafından yönetilen portföy büyüklüğü 8,4 milyar TL olarak gerçekleşerek, şirketin gönüllü BES toplam fon büyüklüğü içerisindeki payı, yüzde 9,5 seviyesine ulaştı.

Yaz-kış, yağmur-çamur demiyor, aktif yürüyüşü çok seviyor

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay’dan hobi ve ilgi alanlarını da öğrendik. Atalay, tam bir spor tutkunu ve çeşitli spor branşları ile yakından ilgili. Lisanslı olarak basketbol oynadığını belirten Atalay, aynı zamanda yüzdüğünü ve aktif yürüyüş yaptığını dile getiriyor. Doğa yürüyüşlerinin vazgeçemediği aktiviteler arasında olduğunu belirten Atalay, “Yıllardır yaz kış yağmur çamur demeden gün aşırı 10 bin adım atıyorum” diyor. Sıkı bir Beşiktaş taraftarı olan Atalay, mutlaka her sezonda stadyumda birkaç maçı izlemeye gittiğini söylüyor. Müziği sevdiğini ve ‘bağlama’ya da ilgi duyduğunu belirten Atalay, bu konuda bir süredir ders aldığını kaydediyor. Kendisinden öğrendiğimize göre, Şehir Tiyatroları’nın oyunlarını düzenli olarak takip ettiğini ifade eden Atalay, ailesiyle birlikte vakit geçirmeye önem veriyor. Ailesi ile birlikte farklı yerlerde tatil yapmayı, çeşitli etkinliklere katılmayı seviyor.

OKS başladığı dönemde günde birkaç şehri ziyaret ederdik

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) başladığı döneme de meslek hayatında ayrı bir önem veriyor. O yıllarla ilgili olarak da şu düşüncelerini paylaşıyor: “2016-2017 döneminde Otomatik Katılım Sistemi mevzuatının hızla hayata geçmesiyle birlikte çok hızlı aksiyon almamız gereken bir döneme girdik. Şehir şehir gezdiğimiz, hatta günde birkaç farklı şehirde ziyaretlere gittiğimiz yoğun, hareketli ve bir o kadar da heyecanlı geçen bu dönem hafızamdan hiç silinmedi. Bu ziyaretler sonrasında, emeklerimizin karşılığını müşterilerimizin teveccühüyle almak da bizlere unutulmayacak anılar bıraktı diyebilirim. Bununla birlikte, üniversitede istatistik eğitimi almış biri olarak, bankacılık sektöründeki görevimin ardından istatistiğin ve aktüeryanın kritik önemde ve işin odağında olduğu bir sektörde görev almaktan dolayı da çok memnunum.”

Teklif al

🍪 Çerezler ve Veri gizliliği

Sizlere en iyi kullanımı sağlamak ve tanıtım çalışmalarında kullanmak amacıyla Aker Sigorta olarak sayfamızda üçüncü şahıs çerezler de içerebilen çerezlerden faydalanıyoruz. Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz. Sayfamızı ziyarete devam ederek çerez kullanımını onaylamış olacaksınız. Daha Fazla Bilgi